3 db szikkadt zsemle
2 db tojás
12 dkg porcukor, édesszájúaknak 15 dkg
1 csomag vaniliás cukor (elhagyható)
1 kis üveges barack lekvár 200- 300 g
12,5 dkg vaj/margarin
3-4 nagy alma
0,5 l tej
citrom(elhagyható)
fahéj
Kivajazunk és zsemlemorzsázunk egy 35*25ös magas falú tepsit, az oldalát is.
A zsemléket kb. 1 cm-es csíkokra szeleteljük.
A tojásokat kettéválasztjuk.
A tejet felforraljuk, bele tesszük a porcukor felét,a tojássárgát és 5dkg vajat és 1 csomag vaniliás cukrot, kézi robotgéppel összekeverjük.
A zsemlék felét belefektetjük a tepsibe próbaképpen, mert szárazon egyszerűbb őket helyezgetni(a cél, hogy minél kevésbé látszódjon az alja) Ha megvan a tökéletes koncepció, akkor az előzőleg elkészített tejes-vajas-tojásos-cukros izében, egyesével megforgatjuk őket,(de ne ázzon szét!) és visszahelyezzük a tepsibe. Majd egyesével még egy kicsit meglocsoljuk őket, de maradjon meg a fele a folyadéknak.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük a magok nélkül. A maradék vajat felolvasztjuk egy nagy edényben és odatesszük a gyümölcsöt párolni, öntünk hozzá 1 dl vizet. Addig hagyjuk tűzön, amíg megpuhul. Megszórjuk ízlés szerint fahéjjal és egy fél citrom levét adjuk hozzá. Cukor nem kell bele, mert az áztatott zsemle és tojásfehérje elég édessé teszi. Rákanalazzuk a zsemlékre.
A maradék zsemlével letakarjuk az almaréteget az előzőeknek megfelelően. És szintén megforgatjuk a maradék tejes izében, ha maradt azzal meglocsoljuk a tetejét.
A baracklekvárt simára keverjük fél- 1 dl vízzel, ne legyen túl híg, könnyen folyó legyen. Először célszerű kevesebbet önteni.
Megkenjük a zsemlék tetejét vele, de maradjon meg a lekvár 1/4-e.
Betesszük a sütőbe, kb. 30 percig kell sütni, közepes lángon, a sütő közepén.
A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá, és lassan hozzákanalazzuk a porcukrot és óvatosan hozzáöntjük a maradék lekvárt, úgy, hogy a hab ne essen össze.
30 perc után kivesszük a tepsit, és a tojáshabot rákanalazzuk. Nem kell simára elkenni, sokkal jobban néz ki ha ilyen kis gombócos
Visszatesszük a sütőbe és még kb. 10-15 perc kell, hogy a hab szépen megsüljön(ez látszik, nem szabad feketére égetni) Majd nyitott sütőajtó mellett még kb. 5 percig szárítjuk a habot. Ez egy kb. idő, ha nagyon híg a hab, akkor lehet tovább sütni.
Melegen felkockázzuk és tálaljuk.