Túrógombóc
50 dkg túró
4-5 tojás
4-5 evőkanál búzadara (ez kb. 8-12 dkg)
kiskanál cukor
pici só
1-2 kávéskanál cukor
zsemlemorzsa (2-3 lereszelt zsemle, nem tudom mennyi dkg )
1 dl olaj
A tojást simára keverjük a búzadarával sóval és cukorral, majd belekeverjük a túrót. 1- 1,5 órát hagyjuk állni, közben 3-4x megkeverjük.
Vizet forralunk és hideg vizes kézzel gombócot formálunk(nem szabad nagyon összenyomni csak finoman) és egyet kipróbálunk a forrásban lévő vízben. Ha szétmegy akkor van gond, és tenni kell még hozzá 1-2 evőkanál búzadarát.
Én 4esével főztem őket, mert ennyire tudtam csak figyelni és ügyeltem rá, hogy ne ragadjon az aljára az elején. Amikor feljön a víz tetejére akkor még 2-3 percig főzni kell. Lecsepegtetve kivesszük ha megfőtt és megforgatjuk az olajon megpirított zsemlemorzsában. A végén vanília cukorral meghintjük és frissen porcukorral/ tejföllel tálaljuk.