HTML

Mymas konyha

A papírok ideje lejárt. Valahol tárolni szerettem volna receptjeim, ahol nem tűnnek el és mindig elérhetőek. A legjobb megoldást itt találtam meg. És közzétettem, hátha más is kedvet kap főzni.

Friss topikok

Címkék

Szüreti kalács

2012.01.04. 21:47 bszilvi2011

 2x 30 dkg liszt, ami lehet sima, vagy kifejezetten kelt tésztákhoz való (Borsodban dundi liszt a neve )

3/4ed élesztő
3dl tej + 3 evőkanál tej
1 kanál cukor
3 evőkanál kakaó
2x 1 dl olaj
Ha szeretnéd ízesítheted mazsolával(amit egy fél órára érdemes tejben áztatni, majd úgy leszűrni)
fahéjat lehet tenni a barna tésztába
 
A 3 dl tejet épp csak meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt hozzátesszük az 1 evőkanál cukrot, majd félretesszük és hagyjuk, hogy szép nagy kovász legyen belőle.
Az egyik tálba beleteszünk 30 dkg lisztet, csipet sót, 1dl olajat, még nem keverjük össze.
A másik tálba: 30 dkg liszt, 3 evőkanál kakaóval elkeverve, majd hozzá az 1 dl olaj és 3 evőkanál tej, 1 csipet só- de még nem keverjük össze.
A kovász ha már jó, kb. 2-3x nagyobb lesz, akkor félbe öntjük és hozzáadjuk a tálakhoz.
Mind a két adag tésztát jól összegyúrjuk és félbe vágjuk őket. Akkor jó a tészta, ha simán elválik a táltól, nem túl lágy, nem túl száraz, nem túl ragadós.
Kinyújtunk egy kakaósat, félretesszük, majd kinyújtunk egy fehéret. (Itt kell megszórni a mazsolával ha mazsisra akarod )Az utóbbira rátesszük a barnát, és feltekerjük szorosan. A másik 2 adagot szintén ugyanígy.
Kivajazott magas falú tepsibe tesszük, és hagyjuk kelni 1.5-2 órát(magát a tésztát nyújtás előtt nem kell keleszteni, csak amikor már feltekertük). A tepsi ne legyen keskeny, mert nem fognak elférni egymás mellett, és összeakadnak.
Közepes lángon, a sütő közepén sütve, kb. 25-35 perc alatt sül át, nem szabad nyitogatni, mert akkor nem marad magas. Ha megsült, forró, cukros vízzel kell megkenni.
Lekvárral (áfonya vagy barack dzsem) vajjal és tejjel a legfinomabb.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kalács kakaós

A bejegyzés trackback címe:

https://mymaskonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr403520337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása