Paradicsomos tészta
500 g spagetti vagy penne tészta
500 g paradicsompüré
2 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
40 dkg darált hús, vagy 20-25 dkg sonka (elhagyható)
fűszerek: majoranna, bazsalikom, oregánó, pirospaprika, bors, só, és cukor
25-40 dkg gomba (elhagyható)
30 dkg sajt
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre sütjük.
Ha húsosan készítjük: Hozzáadjuk a húst, öntünk hozzá 1 dl vizet. És 10-15 percig pároljuk, ha elforr a víz megint kicsit lehet hozzáönteni.
Ha sonkával készítjük, a sonkát felkockázzuk, vagy lereszeljük. És megpirítjuk a hagymával. Öntünk hozzá 1 dl vizet.
Hozzáadjuk a paradicsompürét és összemelegítjük nem felfőzzük. Megfűszerezzük a fenti fűszerekkel(mindenből egy kávés kanalat szoktam tenni, kivéve a bors abból csak késhegynyit, az oregánóból 2 kávéskanál) és adunk hozzá cukrot ízlés szerint. Folyékony legyen, ha nagyon sűrű akkor, kis vízzel hígítjuk. (A gombát meghámozom, felszeletelem, sós-borsos vízben felfőzöm, leszűröm és a paradicsom után adom hozzá)
A tésztát félig megfőzzük, de még kemény legyen, leszűrjük. Kivajazunk egy hőálló tálat, vagy tepsit, kanalazunk bele a szószból, ráborítjuk a tésztát, majd ráöntjük a maradék mártást. Összekeverjük, összerázzuk, hogy egyenletes legyen. Rászórjuk a sajtot és lefedjük alufóliával.
Ha húsos akkor kb. 50. percig sütjük, és lefedés nélkül 10 percig. Ha csak sonkás, vagy sima, akkor 20 perc is elég+ 10 perc sajtpirítás.
Hogy szépen ki lehessen venni, várni kell, amíg kicsit hűl.
Finomabb, mint az üveges bolognai és egyéb szószok :)