0,5 kg darált keksz
1 csésze erős kávé (igen, akik az instantra esküsznek az is jó lesz)
ízlés szerint rum/ vagy aroma
2-3 dl tej
3 csomag vaníliás cukor, elhagyható
3 púpos ek. kakaó, kb. 5-6 dkg
8-9 ek. porcukor, kb. 15 dkg porcukor 8+7 dkg
12-15 dkg vaj
kókuszreszelék 3-5 evőkanál kb.5-8 dkg
A darált háztartási kekszet, 5 ek. porcukorral, 3 ek. kakaóval és 2 csomag vaníliás cukorral elkeverjük. A kávéba beleöntjük a rumot és hozzáöntjük. Elkezdjük összedolgozni. Bögrébe kiöntünk 2-3 dl tejet és azt apránként öntözgetjük hozzá, egyrészt, hogy ne szaladjon meg és valami nagyon puha "trugyi" legyen belőle másrészt így egyszerűbb.
Összedolgozzuk az egészet, akkor lesz jó, ha ki tudod úgy venni a tálból, hogy nem pereg szét és a tál falán sincs semmi odaragadva(Így elmosni sem kell ). Azért nem lehet pontosan megmondani, hogy hány csepp tejre van szükség, mert minden háztartási keksz és tej más, és van amihez több kell van amihez kevesebb.
Ezért kell lassan öntögetni hozzá. Nem kell órákig gyúrni kb 6-10 perc.
A vajat a maradék porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral habosra keverjük, (aki tudja, mert én bizony nem, úh marad a robotgép és láss csodát minden csupa porcukor )
A tésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagra és rákenjük egyenletesen a vajas izét. Ízlés szerint a vajas ízére 2-3 ek. kókuszreszeléket lehet szórni, de elhagyható.
És most jön a lényeg, fel kell tekerni! Ajjaj, itt kiderül, hogy elrontottuk-e a tésztát vagy sem. Ha nagyon lágy, akkor bizony felvakarhatod a felületről (sok sikert hozzá, velem még ilyen nem volt, de valószínű, hogy az a kukában landolna), ha pedig száraz, akkor szanaszét fog repedni. Én mindig arra hajtok, hogy ha nem lesz tökéletes legalább száraz legyen, mert akkor bevizezem a kezem és simán fel lehet szépen tekerni. Szóval jó szorosan feltekerjük. Mindenféleképpen érdemes kicsit bevizezni kézzel vagy ecsettel, hogy a kókusz tapadjon.
Megszórjuk kókusszal és megforgatjuk benne, hogy mindenütt jó kókuszos legyen. Ennek van egy jó trükkje: tépünk alufóliát és azzal hempergetjük, nem pedig kézzel.
Hűtőbe tesszük, ha nagyon nem bírunk várni 2-3 órát, akkor a fagyasztóba. És mindig fogyasztás előtt szeleteljük, mert melegben a vaj miatt lággyá válik.
http://pics.coldline.hu/pics/344264-20110924-2mZGb5.jpg
http://pics.coldline.hu/pics/344265-20110924-beX78e.jpg
Igazából nem egy nagy ördöngösség, bár nagyon el kell találni a tésztát. Tapasztalat! illetve jópofa hszeket lehet olvasni egy-egy gasztro fórumon. Interneten az ember sokféle receptjét olvashatja, ennél jóval több cukorral, de mi nem rajongunk a túl édes dolgokért, másrészt pedig a sok cukor miatt lehet az, hogy valakinek túl puha lesz.