25 dkg durum tészta penne vagy a masni vagy amit szeretsz
30 dkg sajt
2 dl főzőtejszín
4 dl tej
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 csirkemell
10 dkg bacon szalonna
2-3 evőkanál olaj
75 dkg brokkoli mirelit vagy friss
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió, bazsalikom
Miután én nem bízom abban, hogy a tészta könnyen puhul sütőben, ezért én előfőzöm félkeményre. A brokkolit sós, fűszeres vízben szintén félkeményre főzöm.
Az olajat felhevítem megpirítom rajta a felaprított hagymákat és a bacont, majd hozzáteszem a vékony csíkokra vágott csirkemellet. Öntök hozzá kb. 1 dl vizet, sózom, borsozom és épp csak fehérre párolom a húst.
Készítek Bechamel mártást:
A vajat felolvasztom, hozzáadom a 2 evőkanál lisztet elkeverem csomómentesre, hozzáöntöm a tejet majd a főzőtejszínt. Felhevítem, hogy besűrűsödjön és hozzáteszek 15 dkg reszelt sajtot elkeverem.
Egy kivajazott jénai tálba kanalazok a mártásból ráborítom a tésztát, arra a húst meglocsolom a mártással, majd rászórom a brokkolit. És ráöntöm a maradék mártást. Berakom a sütőbe 20-25 percre és a végén a maradék reszelt sajtot rászórom és pirítom még 10 percig.