Hozzávalók:
70 dkg liszt
3/4-ed élesztő
1 dl tej
2 tojás
1 dl olaj
1 kis poharas tejföl vagy kefír
Töltelék:
25 dkg vaj, 10 dkg sonka, ízlés szerint pár karika kolbász, vagy vaj helyett tepertő krém, só
Tetejére:
15 dkg sajt, 1 tojás
Az 1 dl tejet langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük 1 evőkanál cukorral és 2 evőkanál liszttel. Félre tesszük, hogy felfusson a kovász, ne tegyük ki huzatnak és hideg helyre sem, de forróra sem.
A lisztet 2 tojással,az 1 pohár tejföllel és az 1 dl olajjal összekeverjük. Ha elkészült a kovász, az egészet jól összedolgozzuk. Ha nagyon kemény a tészta, és nehezen áll össze, akkor még egy kis pici tejet lehet hozzá önteni. Félretesszük a tésztát szintén meleg helyre de nem közvetlen forróságra se hidegre.
A sonkát és a kolbászt apró kicsi kockákra vágjuk, elkeverjük a 25 dkg vajjal és ízlés szerint sóval. Mivel a tésztába én nem teszek sót, ezért 1 evőkanál só az elég ízléses volt .
Ha a tészta szépen megkelt akkor egy hosszú rudat kell belőle csinálni, amit 12/15/18 felé szét kell vágni.
Ezeket a kis gombócokat szépen kinyújtjuk kör alakúra(már ha sikerül, nekem inkább ilyen üstökösszerűek voltak )
3mat kell kinyújtani egy adaghoz. Ha megvan akkor megkenjük az egyiket a töltelékkel, ráteszünk egy másik kört, megint megkenjük és ráteszünk egy harmadik kört. Ha ez megvan akkor 16 felé kell felcikkezni. A cikkeket kívülről befelé kell feltekerni, de nemcsak úgy simán, mert túl egyszerű lenne: hanem a legelején kifelé kell húzni, tekerés közben (ha ezen szakszerű írás alapján nem menne pm-ben keress meg ircen) szóval ha feltekertük, akkor megkenjük a tetejét a tojással ecsettel, és megszórjuk sajttal.
Én a gázsütő tepsijében sütöttem, amit kivajaztam. Előmelegítjük a sütőt és közepesen lángon pirosra sütjük.
A képen is látszik, hogy 4 tányérral lett belőle(a 4. tányér az úgy eltűnt valahol ), a legváltozatosabb méretben . Ha nagyokat akarunk, akkor elég csak 12 felé vágni. Ha apróka szeretnénk és 5-6 óráig sütni, akkor lehet 18 felé vágni.
http_pics_coldline_hu_pics_126113_20101120_9jpriu_jpg